28. märtsil külastasid 12.M klassi õpilased kursuse „Inimene ja õigus“ raames Pärnu Maakohtu Haapsalu kohtumaja. Õpilastel õnnestus jälgida kohtuprotsessi, mis lõppes roolijoodikule reaalse vanglakaristusega.

Pärast protsessi tutvustasid ja kommenteerisid kohtunikud Piia Jaaksoo ja Ruth Sild õpilastele kohtupidamise põhimõtteid kriminaal- ja tsiviilasjades. Kohtunikud tõid elulisi näiteid enda praktikast ja selgitasid juristi elukutsega kaasnevaid väljakutseid.

Elevust tekitas võimalus tutvuda arestikambriga.

Mida uut said õpilased teada? Õpilaste sõnul oleme tundides juba kõigest rääkinud. Lisandub reaalne kogemus, emotsioonid ja tunded. Õpilane Oliver Laasik võttis selle elegantselt kokku: „Nägin kuidas tegelik kohtuprotsess töötab oma endi silmadega. Ei ole nagu filmides, kus süüdistatav hakkab karjuma ja nutma peale karistuse määramist.“